Initiativ for å få på plass et klart hjemmelsgrunnlag for bruk av biologisk materiale - innhentet i forbindelse med rettsmedisinsk virksomhet - til metodeutvikling, kvalitetssikring og forskning.

hammer-620011_960_720.jpg

Det foreligger i dag ikke noen klar hjemmel for at man kan bruke biologisk materiale, innhentet i forbindelse med rettsmedisinsk virksomhet, til metodeutvikling, kvalitetssikring eller forskning. Det har derfor i flere år hersket usikkerhet rundt hvilke muligheter de som utøver sakkyndig virksomhet har til å bruke slikt materiale utover utføringen av det enkelte sakkyndige oppdrag. På vegne av fagområdene rettspatologi, rettstoksikologi og rettsgenetikk har det ved Avdeling for rettsmedisinske fag, OUS, nå blitt tatt et initiativ for å få på plass en hjemmel slik at biologisk materiale, innhentet i forbindelse med rettsmedisinsk virksomhet, kan brukes til metodeutvikling, kvalitetssikring eller forskning.


Den 21.11.19 ble det i Oslo avholdt et innledende møte hvor følgende deltok: Trond Aamo (St. Olavs hospital, rettstoksikologi), Joachim Frost (St. Olavs hospital, rettstoksikologi), Christian Lycke Ellingsen (Stavanger universitetssjukehus, rettspatologi), Lars Uhlin-Hansen (UNN/UiT, rettspatologi og rettsgenetikk), Per Hoff-Olsen (OUS, rettspatologi), Eirik Natås Hansen (OUS, rettsgenetikk), Lena Kristoffersen (OUS, rettstoksikologi rutine), Marit Kildal (OUS, Juridisk kontor) og Anne Christine Røthe (OUS, Juridisk kontor), Erlend Østby Vist (OUS, fra Personvernombud), Lillian Bøylestad (OUS, jurist RMF) og Vigdis Vindenes (OUS, RMF forskning).

I møtet presenterte deltakerne sine syn på saken og utfordringene knyttet til dagens regelverk ble diskutert. Det var enighet om at fagmiljøene støtter arbeidet og saken følges opp videre som et nasjonalt samarbeid.

NRF vedtok på styremøte den 26.11.19 å støtte initiativet som har blitt tatt i denne saken.