Tirsdag den 26.04.22 arrangerte NRF seminar på Gaustad i Oslo med Tema: Spesialitet i rettsmedisin, samt problemstillinger ved dobbeltrollen sakkyndig og kliniker

Tirsdag den 26.04.22 arrangerte NRF seminar på Gaustad i Oslo med Tema: Spesialitet i rettsmedisin, samt problemstillinger ved dobbeltrollen sakkyndig og kliniker

Seminaret ble innledet med at leder i foreningen, Lars Uhlin-Hansen og leder for Kompetansesenter for sikkerhet-, fengsels- og rettspsykiatri, Kjersti Narud ønsket velkommen. Så overtok Christian Lycke Ellingsen, overlege i patologi og rettsmedisin ved Stavanger universitetssykehus, med en presentasjon hvor han gjennomgikk utviklingen av faget i Europa og Norge. En del sentrale begreper ble diskutert, bl. a. kompetanseområde, akkreditering og sertifisering. Nødvendigheten av god systemforankring ble understreket. Det ble så presentert en del tall for å estimere et mulig tjenestebehov i Norge knyttet til rettspatologi og klinisk rettsmedisin, for så å omregne dette til årsverk. Mulighet for oppdrag for forvaltningen ble også nevnt. For å få et bærekraftig fagmiljø mente han at det var behov for minst 30 spesialister i tillegg til LiS leger.

Så innlegg ved Petra Almqvist, spesialist i rettsmedisin, Sverige. Hun presenterte den svenske modellen, hvor Rettsmedisinalverket (RV) er en selvstendig enhet som ikke er organisert i helsevesenet. Alle oppdrag blir gjort etter forespørsel fra politi eller påtalemyndighet. Det ble også redegjort for utdanningen av rettsmedisinere. Mange av erklæringene blir skrevet av rettsmedisinere på grunnlag av journaler og foto fra kliniske leger eller leger ansatt av RV for å gjøre grunnlagsdokumentasjon.

Deretter innlegg ved Steen Holger Hansen, spesialist i rettsmedisin, Danmark, hvor deres modell ble presentert. Tjenesten er forankret ved Universitetene, og består av 3 institutter. Klinisk rettsmedisin har blitt en økende aktivitet, og mange undersøkelser gjøres sammen med sosialpediatere eller leger ved overgrepsmottak. Rettsmedisiner skriver så erklæringer og tar hånd om oppfølging og behandling. Danmark har i dag 35 spesialister.

Etter lunsj var tema fokus på dobbeltrollen som kliniker og sakkyndig innen klinisk rettsmedisin og rettspsykiatri, samt behov for systematisk kompetanse i klinisk rettsmedisin. Vi fikk først et innlegg fra Dina Midttun, overlege ved overgrepsmottaket i Oslo. Det ble vist til normerende dokumenter fra helsemyndighetene, hvor overgrepsmottakene skal yte diagnostikk og behandling, psykososial oppfølging og rettsmedisinske tjenester. Hele modellen bygger derfor på en dobbeltrolle, og det ble vist hvordan mottaket i Oslo håndterer dette.

Deretter innlegg av Arne Kristian Myhre, overlege i sosialpediatri ved St. Olavs hospital. Først ble utvikling av faget sosialpediatri gjennomgått, deretter ble erfaringer fra Trondheim drøftet med basis i tall fra kvalitetsregisteret de har. Problemer knyttet til habilitet ble løftet fram, bl.a. knyttet til oppfølging og behandling, samt håndtering av barnesamtalen og faren for å gå inn i bevisvurderingene.

Så innlegg ved Gunnar Johannessen, spesialist i psykiatri og leder av gruppe for rettspsykiatri i DRK. Mye tid ble brukt på å diskutere den private entreprise, som er svært vanlig i rettspsykiatrien. Neste innlegg var ved Tor Langbach, jurist, tidligere advokat, dommer og leder av Domstolsadministrasjonen. Viktigheten av klare roller ble trukket fram, og hvordan en formulerer grad av sansynlighet. Også den faglige basisen for konklusjonene ble drøftet, både i forhold til tannlegenes inntreden i Barnehusene, filleristingsproblematikken og DRK. Her var forskning og forskningsbasert kunnskap sentralt. Viktigheten av ikke å gå inn i bevisvurderingene ble diskutert og eksemplifisert, og troverdighetsvurderinger ble drøftet spesifikt.

Til slutt var det en generell diskusjon, før Lars Uhlin-Hansen avsluttet seminaret

Tekst: Arne Kristian Myhre