Nordisk felleskonferanse i rettsmedisin (NAFM) og rettstoksikologi (NAFT) på Island

Etter gjentatte utsettelser fikk vi endelig deltatt på den nordiske konferansen for rettsmedisin og rettstoksikologi. Island var vertskap og stilte med gode fasiliteter i Reykjavik.


Først fikk vi en introduksjon av både arrangør og nasjonal politikommisær på Island. Der fikk man høre litt om de utfordringer og forbedringer som har skjedd på Island de senere år. Første "Key Note" speaker var Dr. Sarah Willie som er toksikolog. Hun presenterte utfordringer i faget og hva som er fremtiden. Det ble særlig fokusert på bruk av hurtigtester i trafikksaker, men også muligheten av å gjøre analyser på ulike typer materiale.

Etter dette ble det parallelle forelesninger hvor man fikk frie foredrag fra ulike tema i rettstoksikologi i en sal og foredrag rettet mot rettsmedisin i den salen. Det ble presentert ulike foredrag i sesjoner som var forsøkt samlet etter tema. Det var flere norske prosjekter som ble presentert, både innenfor trafikksikkerhet, kasusrapporter hvor en forelder har tilstått ristebevegelser av barn og trender for rekvirering av rettsmedisinske obduksjoner i Trøndelag. Fra rettstoksikologi var det blant annet norsk bidrag hvor man hadde sett på konsentrasjoner av psykoaktive stoffer i opioidforgiftninger og sensitivitet av kliniske tester for å påvise ulike rusmidler.

Det var flere spennende foredrag i de ulike sesjonene med vidt spenn i temaer. I rettsmedisin ble det presentert foredrag innenfor traumatologi, unaturlig død og postmortal toksikologi. I rettstoksikologi var det tema om ulike rus- og legemidler, med fokus på nye psykoaktive stoffer og det ble presentert foredrag som omhandlet både metodiske aspekter og toksikologifunn ved ulike dødsfall. I mellom de ulike sesjonene fikk man god pause med forfriskninger og kaffe, samt kunne se på en rekke postere som presenterte ulike tema.

På kvelden var det åpningsseremoni på Reykjavik museum med litt mat og drikke, musikk og mulighet til å se på aktuell utstilling. Der fikk en også god mulighet for å utveksle gode samtaler og erfaringer på tvers av landegrensene.

Dag to startet med Dr. Roger W. Byard som snakket om to ulike tema; SIDS og påførte skader på barn.

Etter dette var det ulike frie foredrag med tema innenfor rettsantropologi, supplerende undersøkelser hvor man blant annet fikk høre om erfaringer med CT-maskin på obduksjonssalen ved Oslo universitetssykehus (OUS) og foredrag om drap og vold. Innenfor rettstoksikologi var det foredrag om analysemetoder med vekt på massespektometri, rusbruk og kjøring under påvirkning. Av norske bidrag var det en kasusrapport om LSD, eliminering av zopiklon i førerprøver og trender siste tiår i blodprøver tatt av bilførere.

Av de frie foredragene var det interessant å høre om identifisert levninger etter første verdenskrig, hvor det var flere utfordringer siden soldatene ikke hadde «dødsmerke». Fra Sverige fikk vi også høre erfaringer om hvordan de ulike institusjonene brukte konklusjonsgrader i sine rapporter. Til tross for standardisering var det fortsatt ganske store forskjeller på hvor sikkert man ordla seg i rapportene. Dette er særlig aktuelt i arbeidet med rettsmedisinsk obduksjonsmal, hvor dette temaet har vært diskutert

På kvelden var det festmiddag hvor vi fikk servert god lokal mat og drikke. Arrangøren hadde tydelig ønske om at folk skulle gå tidlig i seng, da det var slutt på alkoholserveringen kl. 23:00 i baren.

En tidlig kveld var nok fornuftig da siste dag bydde på spennende foredrag av Dr. Kimberly Molina fra Texas, USA, som snakket om statistikk og bruk av denne for å gjøre tolkninger i kriminalsaker. Hun presenterte også ulike skuddskader og snakket om tolkninger av skader og hvordan avstand, og gjenstander som kommer i veien for skuddretningen påvirker tolkningen. Det ble også presentert mulige feilkilder i tolkninger av skuddskader. Sist ut var Dr. Joachim Frost fra St Olavs Hospital, Trondheim, som presenterte status for arbeid med å få på plass tydeligere lovverk og tolkning omkring bruk av biologisk materiale fra sakkyndig arbeid i forskning og metodeutvikling i Norge. Det er fortsatt en uløst sak nasjonalt, selv fem år etter at arbeidet startet. Man fikk også høre om erfaringer fra de andre nordiske landene. Felles var at forskningsprosjekt måtte godkjennes enten via samtykke eller godkjenning av en form for forskningskomite. Flere av de nordiske landene hadde fått på plass regulering av biologisk materiale til metodeutvikling.

Konferansen ble avsluttet med invitasjon til Tromsø i juni 2024. Det vil da også være et samarbeidsmøte mellom Norsk rettsmedisinsk forening (NRF) og toksikologi (NAFT).

Etter det faglige programmet var over ble det arrangert en tur til Reykjanes Peninsula; et område med mye vulkansk aktivitet og varme kilder. Der ble det en stopp ved Kleifarvatn, som er største innsjøen i området, deretter Seltun med varme kilder, før vi fikk gå på ganske fersk lava fra utbruddet fra Fagradalsfjall i 2021. Turen ble avsluttet i den Blå Lagune med bad og deretter en bedre middag. Fornøyde deltakere vendte da trette hjem og gleder seg allerede til neste konferanse i Tromsø i 2024.

Tekst: Dordi Lea