Statssekretær på besøk i nasjonal gruppe som arbeider med å få en egen hjemmel i rettsmedisinsk metodeutvikling

29. februar 2024 var den nasjonale gruppen som arbeider for å få på plass hjemmelsgrunnlag for bruk av biologisk materiale, innsamlet i forbindelse med rettsmedisinske sakkyndigoppdrag, til metodeutvikling, kvalitetssikring og forskning vertskap for besøk av statssekretær Hans Petter Aasen og ledende byråkrater i Justisdepartementet. Fra den nasjonale gruppen stilte Eirik Nataas Hansen, OUS (på vegne av det rettsgenetiske fagmiljøet i Norge), Christian Lycke Ellingsen, UiS (på vegne av landets fagmiljø innen rettpatologi og klinisk rettsmedisin, og også på vegne av Norsk rettsmedisinsk forening i kraft av sin rolle som nestleder), Trond Aamo, St.Olav hospital (på vegne av det rettstoksikologiske fagmiljøet) og Lillian Bøylestad (koordinerer arbeidet i den nasjonale gruppen).  

Fra Justis- og beredskapsdepartementet møtte statssekretær Hans Petter Aasen, Birgitte Istad (avdelingsdirektør, Politiavdelingen), Ellen-Sofie Terland (avdelingsdirektør, Sivilavdelingen), Grethe Kleivan (avdelingsdirektør, Sivilavdelingen) og Oda Eikeland Myrnes (rådgiver, Politiavdelingen).

I møtet deltok også førstestatsadvokat Guri Lenth fra riksadvokaten og Vigdis Vindenes fra Den rettsmedisinske kommisjon.

Statssekretæren fikk en orientering om utfordringene ved dagens regelverk. Den nasjonale gruppen lanserte også forslag til tiltak, som innebærer en lovendring. Statssekretæren uttrykte forståelse for problemstillingen og opplyste at departementet ville ta informasjonen og innspillene med seg i vurderingen av videre oppfølging.

Den nasjonale gruppen følger saken videre med støtte fra Norsk Rettsmedisinsk Forening.