Arne Kristian Myhre, overlege, Barne- og ungdomsklinikken, St. Olavs hospital og medlem av DRK. Redegjorde for klinisk rettsmedisin sett fra kontrollør perspektivet og fra feltet. Vi har mange saker «uten vesentlige mangler», men med kommentarer. De fleste av disse dersom fornærmede er > 16 år. En årsak kan være at klinisk rettsmedisin i dag er godt integrert i pediatri, men overgrepsmedisin for voksne ikke har samme forankring. Problemer knyttet til dualismen klinikker – rettsmedisiner ble også drøftet.
Elin Saga Kjørholt, seniorrådgiver, Barneombudet, redegjorde for hvordan barns rettigheter er implementert i norsk lovverk. Barnehusene ble spesielt drøftet, og det forhold at < 20% av får medisinsk undersøkelse. Det ble deretter fokusert på en økende gruppe ungdommer som tiltalt i straffesaker, og at mange av disse har betydelige psykiatriske problemer. Her ble spesielt barne- og ungdomsperspektivet i rettspsykiatrien trukket fram, og det ble etterlyst fagpersoner med BUP/barnepsykologisk kompetanse.
Kontroverser i retten, med fokus på Shaken Baby Syndrom. Her hadde vi innlegg fra
Tone Aase, statsadvokat, Riksadvokatembetet, Karl Heinrich Melle, leder, Den rettsmedisinske kommisjon, Steinar Backe, dommer, Oslo tingrett og Tor Langbach, jurist og forfatter.
Viktigheten av at samme faktum ligger til grunn, at rettens vurdering bygger på en totalvurdering av sakkyndighetsrapporten og andre forhold ble understreket. Også at kommunikasjonen mellom sakkyndige og retten er god ble trukket fram av flere, her ble mer presise konklusjonsgrader nevnt som viktig. DRKs rolle som «fagrevisor» ble understreket av flere. Her er det viktig å passe på at sakkyndige ikke ga seg inn i bevisvurderinger og holdt seg til egen kompetanse.
Forholdet knyttet til «mainstream» kunnskap og alternative kunnskapssyn ble drøftet.
Rettspsykiatri. De nye utilregnelighetsreglene. Her var det innlegg fra Katharina Rise, førstestatsadvokat, Riksadvokatembetet, Karl Heinrich Melle, leder, Den rettsmedisinske kommisjon og Kjersti Narud, nestleder, Gruppe for psykiatri, Den rettsmedisinske kommisjon.
Både lovgrunnlaget for og erfaringer med utilregnelighetsreglene ble gjennomgått. Sakkyndige skal nå bedrive diagnostikk og beskrive grad av svikt i virkelighetsforståelse og funksjon, så er det opp til retten å ta stilling til om lovens krav til utilregnelighet er oppfylt. DRK har utarbeidet veileder til mandat og erklæring, og erfaringer med disse ble også drøftet.